shadow

Wat doen uitvaartmedewerkers?

Om een uitvaart naar wens te laten verlopen is een goed team van uitvaartmedewerkers onmisbaar. Zo’n team bestaat uit een voorman of vrouw die met de uitvaartleider communiceert en het team uitvaartmedewerkers aanstuurt. Het team bestaat uit kistdragers, een gastheer of vrouw en eventueel andere assistenten. Zij volgen de instructies van de voorman of vrouw op.

Het team van uitvaartmedewerkers vertrekt altijd vanaf de locatie van de uitvaartverzorger naar de uitvaartlocatie. Per uitvaartlocatie verschillen de werkzaamheden die nodig zijn. Als de medewerkers voor het eerst op een locatie komen wordt er eerst kennis gemaakt met de andere aanwezige medewerkers zoals de beheerder van de begraafplaats of crematorium en bijvoorbeeld de koster. Vaak zijn bepaalde begraafplaatsen of crematoria al bekend werkterrein.

Alle praktische zorgen uit handen

De gastvrouw of gastheer is het aanspreekpunt voor de gasten op de begraafplaats en de locatie waar de uitvaartdienst gehouden wordt. De gastvrouw/heer ontvangt de belangstellenden, laat hen het condoleanceregister tekenen, neemt bloemen aan en begeleid gasten naar hun zitplaats. Verder staan alle uitvaartmedewerkers klaar voor allerlei kleine klusjes. Denk aan de geluidsinstallatie bedienen en bidprentjes uitdelen.

De uitvaartmedewerkers hebben als doel de uitvaart in goede banen te leiden zonder dat ze teveel opvallen. Want afscheid nemen van een dierbare is iets persoonlijks. De medewerkers blijven daarom zoveel mogelijk op de achtergrond, maar waar het nodig is verschijnen ze op de voorgrond. Ze nemen alle praktische zorgen uit handen. De uitvaartleider kan zich zo volledig concentreren op het begeleiden van de nabestaanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *