shadow

Tussen nu en nalatenschap Nieuwerkerk aan den IJssel – Zaterdag 24 november

Heeft u een bijzonder erfstuk in huis? En vraagt u zich af of deze op zolder hoort of in het museum? Of heeft u vragen over uw erfenis? De stichting depositofonds uitvaartgelden organiseert de Advies- en Taxatiedag! Het Goudwisselkantoor, Van der Spek Uitvaart en verschillende standhouders vertellen u over alles over uitvaartmogelijkheden, kostbaarheden en nalatenschap. U komt toch ook?

Wat kunt u op de Advies- en Taxatiedag doen?

 • Kostbaarheden laten taxeren door Het Goudwisselkantoor
 • In gesprek gaan met standhouders: Claessens Verzekeringen, Partiar: Executeur van Nalatenschappen, Ontruimingsdeal en Kooijman Autar Notarissen
 • Informatie ontvangen over uitvaartverzorging
 • Kostbaarheden ter plaatse verkopen

Neem die antieke schaal van oma dus mee, evenals het gouden zakhorloge dat nog van uw overgrootvader is geweest. Op deze dag leert u meer over de achtergrond en waarde van uw erfstukken. Uw vrienden en familie zijn ook van harte welkom!

Waar en wanneer? 
U bent van harte welkom op de Advies- en Taxatiedag op zaterdag 24 november 2018 van 10.00 tot 14.00 uur. We ontvangen u graag op het Kerkhofpad 1 te Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het Goudwisselkantoor taxeert uw spullen
De deskundigen van Goudwisselkantoor zijn aanwezig op de Advies- en Taxatiedag en taxaren uw waardevolle spullen.

Wat zijn de spelregels?

 • Taxatie is kosteloos, maar meldt u wel vooraf aan.
 • Neem maximaal twee objecten kunst en antiek mee.
 • Bij goud, zilver, munten en bankbiljetten zijn meerdere objecten toegestaan.
 • Heeft u grote voorwerpen? Maakt u hier dan duidelijke foto’s van. Dan hoeft u het erfstuk zelf niet mee te nemen.

Meld u aan voor taxatie 
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Heeft u vooraf al vragen over deze dag? Aarzel dan niet om contact op te nemen en te bellen. Voor vragen zijn wij op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur op 010 – 447 99 57.

Aanmelden

 

Deelnemende experts

 

The post Tussen nu en nalatenschap Nieuwerkerk aan den IJssel – Zaterdag 24 november appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Tips bij een herfstuitvaart

Een herfstuitvaart is een prachtig afscheid

De herfst is misschien wel het meest symbolische seizoen voor een uitvaart. De bontgekleurde bladeren aan de bomen verlaten het leven en dwarrelen naar beneden tegen het goudgekleurde zonlicht. De herinnering aan de voorbije zomer maakt verdrietig en is tegelijkertijd troostrijk. Geen enkel ander seizoen lijkt zo aan te sluiten op het afscheid nemen van een dierbare.

“De herfst is meer dan verval. Je ziet scherper de veelkleurigheid van het bestaan.”

 

Afscheid nemen in het bos

Als het weer het toelaat, is een herfstuitvaart in een bosrijke omgeving prachtig. Maak gebruik van de middelen die u heeft: strooi bijvoorbeeld een handje rood-geel gekleurde bladeren over de kist in plaats van aarde. Dat geeft een hard moment een zacht randje. En kies voor een rouwboeket met echte herfstbloemen, zoals chrysanten. Op donkere dagen past het om het pad te verlichten met kaarsjes.

Kleding bij een herfstuitvaart

Laagjes zijn aan te raden bij een herfstuitvaart. Mocht het zonnetje zich laten zien, dan kan uw jas uit en zo niet dan staat u niet te verkleumen. Denk ook na over uw schoeisel. Zo voorkomt u dat uw aandacht naar pijnlijke voeten gaat, in plaats van naar de afscheidsdienst. Hoge hakken zijn mooi, maar bij een uitvaart op een natuurbegraafplaats bijvoorbeeld minder handig.

Met elkaar napraten bij het haardvuur

De dag van de uitvaart gaat voor nabestaanden vaak in een roes voorbij. Na de kou van buiten is het het fijn om daarna samen warm bij te praten. Een locatie als Land van Belofte biedt een bosrijke omgeving en daarna een knusse plek om samen te komen en de dag nog eens door te praten onder het genot van een warme drank of een goed glas wijn.

 

Van der Spek vormt samen met u een herfstuitvaart die volledig bij de overledene past.

Neem contact op

The post Tips bij een herfstuitvaart appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Nieuwe, inspirerende uitvaartrituelen vol symboliek

De groei van uitvaartrituelen 

Bij een geboorte eten we beschuit met muisjes, schoolverlaters hangen hun tas aan een vlaggenstok en tijdens een huwelijk strooien we met rijst. Ook de dood kent zijn rituelen. Nog niet zo lang geleden ging het dan voornamelijk om kerkelijke gebruiken in een vast stramien. Veel ruimte voor eigen invulling was er niet. Maar tijden zijn veranderd en de mogelijkheden zijn eindeloos. Van der Spek inspireert u met diverse uitvaartrituelen.

 

Nieuwe uitvaartrituelen

Hoewel religieuze uitvaarten steeds minder voorkomen in Nederland, zijn de bijbehorende rituelen allerminst verdwenen. Nieuwe uitvaartrituelen bieden troost en houvast voor nabestaanden met of zonder religieuze achtergrond. Het afscheid vertelt wat over de overledene en na de uitvaart is er volop ruimte voor een stukje persoonlijk medeleven, bijvoorbeeld door middel van een online condoleance. Zo betuigen ook mensen die minder dicht bij de overledene stonden op een laagdrempelige manier hun medeleven.

Aandacht voor het individu

Het helpt om het afscheid te vormen zoals de overledene het gewild had. Met persoonlijke symbolen en teksten bijvoorbeeld. Naast gebeden is er plaats voor passende gedichten, rouwauto’s komen tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog en ook op het gebied van grafstenen en urnen kunnen nabestaanden naar hartelust personaliseren.

Een aantal voorbeelden van nieuwe uitvaartrituelen

 • Het beschilderen van de kist
 • Bezoekers de lievelingsbloem van de overledene op de kist laten leggen
 • Een erehaag vormen voor de overledene
 • Een fotoslideshow of video van de overledene laten zien
 • Een kaarsje aansteken voor ieder jaar dat de overledene geleefd heeft
 • Het oplaten van ballonnen of witte duiven
 • Lopend of met de fiets in de rouwstoet
 • Geen plakje cake, maar een tapasbuffet met de lievelingswijn van de overledene

Combineer verschillende rituelen

Ook is het mooi om een combinatie te leggen tussen kerkelijke en nieuwe uitvaartrituelen. Kies bijvoorbeeld voor een persoonlijke afscheidsdienst met prachtige religieuze rituelen zoals de kist besprenkelen met wijwater, het aansteken van de Paaskaars of een live koor dat liederen ten gehore brengt. Een stukje symboliek waar iedereen – gelovig of niet-gelovig – zich in kan vinden.

Veel nabestaanden ervaren het regelen van een uitvaart als een periode waarin ze geen kans hebben om op adem te komen. Van Der Spek pakt het stuur over en begeleidt u stap voor stap naar een betekenisvol afscheid.

Neem contact op

 

The post Nieuwe, inspirerende uitvaartrituelen vol symboliek appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Inspiratie voor een uitvaart in de zomer.

Een uitvaart in de zomer

Uitvaarten kunnen steeds persoonlijker. Het is mooi als een afscheid past bij wie de overledene was. Tegenwoordig is er veel mogelijk en bent u niet per se meer gebonden aan de aula van het uitvaartcentrum. Als u wilt, kan de uitvaart zelfs in eigen tuin. Prachtig in de zomer, wanneer de bloemen vol in bloei staat en iedereen in vertrouwde omgeving afscheid kan nemen, terwijl de hond op en neer trippelt tussen de genodigden. Laat u inspireren.

Bijna elke locatie is mogelijk

De boer wiens afscheidsdienst te midden van zijn eigen schaapskudde plaatsvindt of de bourgondiër op wie de nabestaanden toasten tijdens een high tea in in de tuin: een uitvaart kan in de zomer prima buiten plaatsvinden. Bijna elke locatie is tegenwoordig mogelijk. U hoeft alleen maar te kiezen. De kleur, het thema, de stoelen, de aankleding of een eventuele tent: Van Der Spek Uitvaart regelt de rest.

 

Hoewel een afscheid in de zomer prachtig is om buiten te organiseren, moet u met het Nederlandse wisselvallige weer altijd rekening houden met een plan B. Veel locaties hebben gelukkig mogelijkheden voor zowel binnen als buiten.

 

Bijzonder vervoer

Het mooie weer in de zomer houd de ruimte voor bijzondere vervoersmogelijkheden. Een koets is prachtig om de overledene naar zijn laatste rustplaats te brengen. Was de overledene een echte vakantieganger? Een oud Oldtimer busje kan dan een prachtig eerbetoon zijn. Of wat denkt u van een bakfiets waarop u de uitvaartkist zelf van A naar B fietst? Alles is mogelijk en wij informeren u graag.

De botanische tuin waar uw moeder zo graag kwam. Het strand waar uw vader elke dag ging wandelen. Het afscheid op een boot, omdat uw broer zo van de zee hield. U kunt het zich zo gek niet bedenken of het is tegenwoordig mogelijk.

Bloemstukken met een boodschap

Het voelt misschien cru om afscheid te nemen in een seizoen dat juist zo bekend staat om alles dat groeit en bloeit. Toch kan al die wonderschone natuur ook troost bieden. Schik bijvoorbeeld een prachtig boeket met bloemen met hele dikke stelen en vers appeltjesblad. Of maak het helemaal persoonlijk en ga voor een bloemstuk uit eigen tuin met bloemen waar de overledene van hield.

 

Afscheid nemen niet gemakkelijk. Gedenk uw overleden dierbare daarom op een locatie die bij hem of haar past en put troost uit al het moois dat het zomerseizoen te bieden heeft.

Wij regelen uw zomeruitvaart

Neem contact op

The post Inspiratie voor een uitvaart in de zomer. appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Social media na een overlijden

Regel social media na een overlijden

Dat ene filmpje dat u ooit op YouTube plaatste, die grappige tweet of een complete serie foto’s van de vakantie naar Griekenland op Facebook. Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig af op social media. Maar hoe zit het wanneer het leven ophoudt en nabestaanden met social accounts blijven zitten? Van der Spek geeft tips omtrent social media na een overlijden.

Een mooie herinnering

Het laatste Facebookkiekje van uw overleden moeder komt u liever niet tegen op zomaar een website. Maar een overledene kan zich niet verweren en een foto is zo gekopieerd. Vraag uzelf daarom af wat u met de social media accounts van een overleden dierbare wilt doen. Houd u ze in stand als mooie herinnering of zegt u ze op?

Identiteitsfraude

Het in stand houden van social media accounts na een overlijden brengt risico’s met zich mee. Van 2015 op 2016 verdubbelde het aantal gevallen van identiteitsfraude naar 1724 meldingen in één jaar. Vooral met openbare gegevens, zoals een adres of een telefoonnummer, wordt vaak gesjoemeld. Kijk hier dus mee uit. Het kan pijnlijk worden ervaren als er ineens een onterechte aanmaning voor uw overleden dierbare door de brievenbus valt.

Het opzeggen van accounts

Het komt voor dat na het overlijden van een dierbare er toch nog felicitaties op Facebook verschijnen op haar of zijn geboortedag. Een pijnlijke ervaring voor veel nabestaanden. Voorkom dit door een In Memoriam pagina aan te maken of door de gehele pagina op te zeggen. Dit laatste heeft nog wat voeten in de aarde. Wettelijk zijn socialmedia-accounts namelijk niet overdraagbaar, waardoor u niet zomaar in mag loggen op de pagina.

 

Het opzeggen van socialmedia-accounts na een overlijden is mogelijk, maar dit is vaak niet gemakkelijk. Van der Spek Uitvaart zette daarom wat tips op een rij.

Bekijk onze tips

 

The post Social media na een overlijden appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Tips voor een prachtige uitvaart in de lente

Een uitvaart in de lente

Ontluikende bloemen, een waterig zonnetje, pasgeboren lammetjes in de wei: het lijkt alsof de natuur in de lente weer ontwaakt. Voor veel nabestaanden is het een dubbel gevoel om juist afscheid te moeten nemen te midden van al dit nieuwe leven. Een uitvaart in de lente kan echter ook een nieuwe start betekenen. Het is een prachtig seizoen om een betekenisvolle uitvaart te organiseren. Wij geven u graag wat inspiratie voor een afscheidsbijeenkomst.

Ga naar buiten

Hoewel de zon zich in de lente soms van zijn beste kant laat zien, is er ook redelijke kans op een flinke plensbui. Houd hier rekening mee bij de keuze voor een uitvaartlocatie. Een persoonlijke favoriet van Van der Spek Uitvaart is het Land van Belofte. U kunt hier zowel in binnen in de charmante hoeve terecht als buiten op het karakteristieke landgoed. Een unieke plek in de natuur voor een betekenisvol afscheid.

Kies een mooie plek

Het Land van Belofte biedt verschillende mogelijkheden voor condoleances of uitvaartdiensten. Buiten zijn er diverse prachtige plekken die zich kenmerken door rust, met als enige geluid het gefluit van de vogels. Kies voor een dienst onder de kleurrijke bloesem in de boomgaard met fruitbomen of onder de prachtige oude eik op de heuvel. Het prachtige terras leent zich perfect voor een intieme condoleance, om te herdenken en samen te komen.

Ook bij slecht weer

Bij een uitvaart in de lente is er kans dat het weer niet meewerkt. Ook dan zijn er diverse opties. Zo is er een oude, gerenoveerde stal met marmeren vloer en authentieke elementen zoals houten balken. De tuindeuren openen naar het terras waar de kippen over het terrein scharrelen. Ook de jachtkamer is een prachtige ruimte met huiselijke sfeer en diverse jachttrofeeën aan de muur. U kijkt uit op de vijver in de binnentuin die gevuld is met waterlelies.

♦ Een afscheidsdienst binnen kan georganiseerd worden voor maximaal tachtig genodigden.

Een prachtig veldboeket

Qua bloemen en planten zit het wel goed in de lente. De boomgaard staat in volle bloei met prachtige bloesem en de vergeetmenietjes steken her en daar symbolisch uit de grond. Ook in het rouwboeket kunt u elementen van de lente laten terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan een prachtig veldboeket in typische lentekleuren zoals paars, babyblauw en zachtgeel. Of verwerkt elementen uit de omgeving, zoals de bloesem of fluitekruid.

Een uitvaart in de lente is prachtig op een bosrijke locatie als het Land van Belofte.

Vertel me meer

The post Tips voor een prachtige uitvaart in de lente appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Wie weet uw wachtwoorden na uw overlijden?

Wachtwoorden na een overlijden

Waar u vroeger fotoboeken doorbladerde om herinneringen op te halen aan uw overleden dierbare, staan de meeste tastbare herinneringen tegenwoordig op mobiele apparaten. Het kan nabestaanden troost bieden om de laatste foto’s, video’s of e-mailtjes van diegene te bekijken. Maar dan moeten zij er wel bij kunnen. Wie weten uw wachtwoorden na uw overlijden?

Denk na over uw digitale nalatenschap

Volgens Sander van der Meer van digitalenazorg.nl denken nog te weinig mensen na over hun digitale nalatenschap. “Vaak weet zelfs de partner het wachtwoord van een mobiele telefoon niet. Het is na een overlijden dan zeer lastig om bij die gegevens te komen. Dat is niet alleen vervelend vanwege emotionele redenen, maar ook om praktische redenen. Zeg zonder wachtwoorden bijvoorbeeld maar eens een abonnement op.”

Tip

Grote kans dat het jaarlijkse verjaardagskaartje van opa tegenwoordig in de vorm van een Whatsappje komt. Stel dit soort dierbare gesprekken daarom als herinnering veilig in een e-book. Klik hier om uw e-book te maken en gratis te downloaden. Gebruik de kortingscode Nazorg2018  en ontvang 20% korting op een Whapbook.

Hoe u uw wachtwoorden het beste kunt bewaren

Een wachtwoordmanager, Word-bestand of een digitale kluis: er zijn genoeg manieren om uw wachtwoorden te bewaren. Volgens Sander is de beste manier op dit moment echter toch echt nog op papier. “En dan nog is het lastig, want veel wachtwoorden moet je maandelijks veranderen. En als uw huis afbrandt, heeft u er ook niets meer aan. Maar in de Cloud of OneDrive komt helemaal niemand erbij. Dus op papier is toch echt de meest pragmatische oplossing.”

Wat als u na een overlijden niet bij de wachtwoorden van uw dierbare kunt

Als uw partner of kind is overleden en u zijn of haar telefoon niet kunt ontgrendelen zijn er opties. Met speciale apparatuur kan de telefoon geopend worden. Sander: “Let wel op, want ook dit is niet altijd mogelijk. De nieuwste telefoons zijn zo goed beveiligd dat het ook voor bedrijven als wij onmogelijk is om ze te openen. We raden nabestaanden dan aan om het apparaat een jaartje weg te leggen en het dan nog eens te proberen. De technieken zijn dan meestal zo verbeterd dat het vaak alsnog lukt.”

Denk na over uw digitale nalatenschap. Zorg bijvoorbeeld dat uw wachtwoorden na uw overlijden beschikbaar zijn voor nabestaanden.

 

Win advies in

    Digitale Nazorg

 

The post Wie weet uw wachtwoorden na uw overlijden? appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Premies uitvaartverzekeringen verschillen behoorlijk

De premieverschillen zijn tussen uitvaartverzekeringen verschillen behoorlijk, blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net onder 4 grote uitvaartverzekeraars. De website heeft ruim 1.000 profielen vergeleken, waarbij er over de gehele looptijd van de premiebetaling van de uitvaartverzekering, premieverschillen van meer dan 3.100 euro werden gevonden voor een gezin.

Premieverschil kan oplopen tot ruim 3.100 euro

Wanneer een man en een vrouw van 35 jaar allebei een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten bij Monuta met een dekking van 7.000 euro, dat wordt uitgekeerd bij overlijden, dan zijn zij over de gehele looptijd van de premiebetaling 3.192 euro duurder uit dan wanneer ze een soortgelijke verzekering afsluiten bij Yarden. Verzekeraar Yarden biedt op basis van dit profiel de goedkoopste premie. “Dat de premieverschillen groot waren wisten we al, maar zulke grote verschillen hadden wij niet verwacht” aldus Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer. Wel benadrukt Schouten dat het niet alleen om de premie gaat, zoals in dit onderzoek. Ook de polisvoorwaarden zijn belangrijk.

Schouten wijst erop dat Monuta in dit specifieke geval juist goedkoper is indien de verzekerde persoon binnen 36 jaar en 6 maanden komt te overlijden. In dit voorbeeld ken de premielooptijd van Monuta 50 jaar, waar de andere verzekeraars een looptijd van 30 jaar hanteren. Hierdoor betaalt de verzekerde maandelijks een lagere premie, maar duurt de premiebetaling 20 jaar langer. Bij het vroegtijdig overlijden van de verzekerde kan dit ertoe leiden dat er uiteindelijk minder premie wordt betaald.

Uitvaartverzekering niet voor iedereen van belang

Niet iedereen hoeft een uitvaartverzekering af te sluiten, aldus Schouten. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost tussen de 7.000 en 10.000 euro. Mensen die dit bedrag voor handen hebben, hebben mogelijk geen uitvaartverzekering nodig. Voor anderen die zo’n bedrag niet beschikbaar hebben, is het wel raadzaam om een uitvaartverzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering kost ongeveer tussen de 7 en 15 euro per maand, waarbij de gewenste dekking en de leeftijd van de verzekeringnemer de grote premiefactoren zijn.

Bewuste keuze

Uitvaartverzekeringwijzer.net benadrukt dat het goed is om eerst te bepalen of het nodig is om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer je ervoor kiest om een uitvaartverzekering af te sluiten, vergelijk dan altijd meerdere uitvaartverzekeringen. Dit kan zomaar duizenden euro’s schelen. Ook wil Schouten nogmaals benadrukken dat vergelijken niet stopt bij het puur kijken naar de premie, controleer ook altijd de looptijd van de premiebetaling en de polisvoorwaarden.

Zorg dat uw digitale nalatenschap geregeld is

U staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar vrijwel iedereen laat een digitale voetprint achter op deze aarde. Denk aan online profielen op social media, maar ook aan een krantenabonnement of een inschrijving bij de woningbouwvereniging. Als u overlijdt, moeten al deze zaken geregeld worden. En hoeveel mensen kennen het wachtwoord van uw telefoon of laptop eigenlijk? Ontlast uw nabestaanden en denk tijdens uw leven al na over uw digitale nalatenschap.

De digitale erfenis

Iemands digitale erfenis kan voor nabestaanden behoorlijk lastig zijn. Als zij niet over inloggegevens beschikken, is het opzeggen van profielen en abonnementen een moeilijke klus. Want hoe weet je überhaupt waar iemand allemaal op is ingeschreven of geabonneerd? Maak het uw nabestaanden daarom makkelijker en houd een lijstje bij van al uw inloggegevens, het liefst gewoon op papier. Leg dit op een goed bereikbare plek. Dat geeft nabestaanden rust.

Sander van der Meer, eigenaar van digitalenazorg.nl: “Na een overlijden zijn betaalde abonnementen vaak snel opgezegd. U ziet immers dat er geld van de rekening wordt geschreven. Maar gratis profielen, zoals een account bij Zalando of bol.com, zijn moeilijker te achterhalen. En u wilt een jaar na het overlijden geen kortingsbon voor uw overleden man in uw brievenbus krijgen.”

Emotionele waarde

Nog een reden om uw digitale nalatenschap te regelen, is vanwege de emotionele waarde die het heeft. Foto’s, video’s en andere bestanden kunnen nabestaanden troost bieden in een moeilijke tijd. Sander herinnert zich het verhaal van een jongen van vijftien die zelfmoord pleegde. “Zijn ouders wilden op de uitvaart graag persoonlijke muziek draaien, maar hadden geen idee waar hij van hield. Door zijn Spotify-account te bekijken, konden we achterhalen wat zijn favoriete muziek was.”

Tip

Als u de stem van de overledene nog eens wilt horen, zeg dan niet meteen het mobiele telefoonabonnement op. Het is dan nog mogelijk om de voicemail veilig te stellen.

 

De privacy van de overledene

Mogen nabestaanden dan zomaar al die data bekijken? Sander: “In Nederland heeft de overledene wettelijk geen recht op privacy. De nabestaanden die een telefoon of computer erven, verkrijgen daarmee ook alle informatie die daarop staat. Als ze tenminste een wachtwoord hebben. Als dat niet zo is, kunnen bedrijven als wij met hun toestemming in de gegevens proberen te komen. Helaas is het met de moderne beveiligingstechnieken ook dan niet altijd mogelijk om toegang te verkrijgen.”

Identiteitsfraude

Hoewel nabestaanden recht hebben om de data op een telefoon of laptop te bekijken, geldt dit niet voor online zaken. Ook als iemand overleden is, is het verboden om in te loggen onder zijn of haar naam. Hoewel niemand het controleert, kan hierdoor sprake zijn van oplichting en zou zelfs identiteitsfraude kunnen ontstaan.

 

Een digitaal dagboek

“Tegenwoordig is de telefoon ons dagboek. Alles wat wij doen, slaan we hierin op. Het kan troostend zijn om de laatste selfies of gesprekken van een overleden dierbare te bekijken. Maar pas op, soms treft u minder prettige zaken aan. Zoals een doos met foto’s van uw overleden vader met zijn minnares vroeger voor onaangename verrassingen kon zorgen, vinden we dit soort zaken nu in iemands telefoon. Denk hier vooraf dus goed over na.”

Uw digitale nalatenschap verdient net als de rest van uw erfenis aandacht. Van der Spek Uitvaart legt u graag uit waar u op moet letten.

Neem contact op

 

The post Zorg dat uw digitale nalatenschap geregeld is appeared first on Van der Spek Uitvaart.

Powered by WPeMatico

Duurzame uitvaart steeds populairder onder Nederlanders

Steeds meer mensen willen duurzaam leven, dan is het niet verwonderlijk dat ze ook bij hun overlijden een zero voetprint willen achterlaten. Uit recent onderzoek van Uitvaartverzekering.nl blijkt dat zeventien procent van de Nederlanders bewust zou kiezen voor een duurzame uitvaart.

Er zijn voldoende mogelijkheden om een uitvaart een duurzaam karakter te geven, bijvoorbeeld door middel van een milieuvriendelijke kist, groene rouwstoet, biologisch afbreekbare urn of een natuurbegraafplaats. 17 procent van de Nederlanders kiest bewust voor ten minste één van deze duurzame elementen. De overige 83 procent spreekt geen voorkeur uit voor een duurzame uitvaart of laat zijn of haar nabestaanden de knoop doorhakken.

Keuze voor een duurzame kist

De meeste mensen hebben als laatste wens om begraven te worden en daarbij maken we gebruik van een kist. Ruim 71 procent wenst bij het overlijden een kist die uit milieuvriendelijke materialen is gemaakt, zodat de milieubelasting bij de crematie of begrafenis beperkt blijft.

Bij een crematie is het belangrijk dat de kist snel en zo min mogelijk belastend voor het milieu te verbranden is. DAarbij wordt gekozen voor een grafkist gemaakt van een snelgroeiende houtsoort met een FSC-keurmerk. Hoe sneller de boom groeit, des tevriendelijker deze namelijk is voor het milieu. Voor de binnenkant van de kist kan hennep bamboe of biologisch katoen gebruikt worden. Deze stoffen hebben bij de verbranding een beperkte milieubelasting. Tot slot wordt een ‘groene’ kist niet bewerkt met lak of lijm, want het verbranden daarvan resulteert in giftige gassen.

Bij begrafenissen is het verstandig dat de grafkist gemakkelijk in de bodem afbreekbaar is, zodat de bodem niet kan worden aangetast.

Een groene rouwstoet

Een onderzoek van de TU Delft heeft aangetoond dat de rouwstoet het meest milieubelastende proces is bij een uitvaart. Met name als de afstanden tussen de verschillende plechtigheden groot zijn en er veel gasten komen. Hierop besparen levert dan ook een directe milieuwinst op.

Bij een milieuvriendelijke rouwstoet worden er zo min mogelijk kilometers gemaakt met de auto of kiest men niet voor vervoer met de auto. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door alle uitvaartprocessen en plechtigheden op dezelfde locatie te laten plaatsvinden. Als alternatief kan er gebruik worden gemaakt van vervoersmiddelen die geen CO2 uitstoten, zoals een fiets, huifkar of elektrische auto.

In ca. 38 procent van de gevallen kiest met voor een duurzame, groene rouwstoet.

Andere duurzame opties voor jouw uitvaart

Andere, vaker gekozen duurzame opties tijdens de uitvaart zijn:

Een biologisch afbreekbare urn: Een urn die is gemaakt van plantaardige of organische materialen die door eenvoudig door de natuur afgebroken kunnen worden. Bij de winning van de grondstoffen en productie van de urn komt relatief weinig (of zelfs geen) CO2 vrij. Bovendien kunnen deze urnen worden begraven zonder de bodem te vervuilen.

Natuurbegraafplaats: de milieubelasting van een natuurlijk graf is zo goed als nihil, omdat de overblijfselen zich met de grond vermengen. Het graf hoeft daarom ook niet geruimd te worden. Voorwaarde is wel dat het lichaam in een biologisch afbreekbare lijkwade wordt gewikkeld.

Natuurlijk opbaren: bij deze vorm van opbaren wordt er geen gebruik gemaakt van elektrische koelsystemen, wat betekent dat er geen energie gebruikt wordt. In plaats daarvan worden er in de ruimte waar de kist ligt graszoden geplaatst die regelmatig worden besproeid. Dit zorgt ervoor dat er warmte uit de omgeving wordt onttrokken waardoor de ruimte koel blijft en het lichaam langer kan worden geconserveerd, waardoor het lichaam toch gekoeld kan worden.